
 
 
 
 

Company Name: Con Edison 
Case Description:   
Case: 08-E-0539 

  
Response to DPS Interrogatories – Set DPS13  

Date of Response: 06/23/2008 
Responding Witness: Rate Panel 

 
 

Question No. :202  
Subject: Reactive Power Charges - Provide confirmation that reactive power charges only exist 
in the Company’s SC-14 RA Standby Service tariffs. Provide workpapers on the development of 
the Reactive Power Demand Charge of $0.31 per kilovar per month that is contained in the SC-
14 RA Standby Service tariff. Has the Company considered adding a power factor adjustment 
charge to other service classes? Explain why the Company has or has not considered adding a 
power factor adjustment charge to other service classes. How would the Company develop a 
power factor adjustment charge for its other service classes? What data and information would 
be necessary? Does the Company have the necessary data to develop such a charge? Provide 
copies of any studies that the Company has performed that have included an estimate of the 
reactive power losses on its transmission and distribution system. 
 
 
Response:  
1. Reactive power charges also exist in SC 11 - Buy-back service. 
 
2. The Company issued a filing on March 7, 1989 to, among other things, charge for reactive 
power for induction-type generation equipment. The Company’s March 1989 filing letter states, 
"The proposed reactive power demand charge is based on the cost of installing capacitors, which 
is the principal additional cost the Company incurs in supplying reactive power to induction-type 
generators.  The average installation cost of a capacitor is $18.50 per kilovar. Using a thirty-six 
percent carrying charge rate, the annual cost is $6.66 per kilovar or about $0.50 per kilovar per 
month."   
 
The reactive power demand charge was first implemented effective June 22, 1989, pursuant to 
Special Permission Order EL-2291 dated June 13, 1989.  As indicated in that Order, The PSC 
approved the tariff amendments filed by the Company on March 8, 1989, with the exception of 
the $0.50 per kVar per month charge.  The Order indicates that the calculation of the charge was 
in error and the Company agreed to lower the charge to $0.25, the amount approved by the 
Commission.  Subsequently, the reactive power demand charge has been increased in rate case 
proceedings based on the Con Ed and NYPA average increases.  
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3. Con Edison’s reactive power charge applies only to induction generation equipment.  The 
charge is applied on induction generation equipment used both by customers billed for standby 
service under standby service rates and customers billed for standby service under firm rates 
(i.e., under the firm-rate option).  The Company does not assess a reactive power demand charge 
on induction generation equipment billed under net metering, because Public Service Law 
Section 66-h prohibits the assessment of charges that would not otherwise be applicable if the 
customer did not have on-site generation. 
 
4. As indicated in the joint reply brief of Con Edison and O&R, dated April 18, 2008, in the 
proceeding in Case 07-M-0548, “Energy Efficiency Portfolio Standard,” the Companies would 
be willing to develop a scope of work for a study of both transmission and distribution losses and 
provide it to Staff within 90 days of a Commission order in that Case.  The scope of work would 
set forth a timeline for completion and the need for any incremental cost recovery for 
consultants. Such a study would probably have to be performed in two phases - one to determine 
the areas of potential improvement and the second to determine the cost-effectiveness of such 
improvements. One point of study could be the consideration of a power factor adjustment 
charge for other service classes. 
 
5. We are unaware of any Company studies of reactive power losses on our transmission or 
distribution system. 
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Company Response to Information Request DPS-433 
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Company Response to Information Request DPS-460 
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Date of Response: 08/01/2008 
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Question No. :462  
Subject: Service Connections:  a) Provide copies of any corporate instructions, operating 
procedures or tariffs related to how the Company determines whether a large campus-like 
development will be served with one service or multiple services.  b) What are the factors that 
impact this determination?  c) Does the determination include any type of cost benefit analysis? 
If yes, describe that analysis. If not, what parameters could be used to perform such an analysis? 
 
 
Response:  
a) The Company’s tariff obligation is to provide service “to each building or premises through a 
single service line.”  General Rule III.3.(B)(1), second unnumbered paragraph.  Exceptions to 
this service arrangement, listed in the tariff, are based on Company engineering considerations.  
See attached Schedule for Electricity, P.S.C. No. 9 – Electricity, Fifth Revised Leaf No. 27.  This 
is consistent with the Company’s obligations under the Transportation Corporations Law §12 
and the Public Service Commission’s regulations, 16 NYCRR Part 98. 
 
b) Factors bearing on this determination include whether there is a single entity responsible for 
development of the parcel, whether a single entity owns the buildings on the parcel, whether the 
buildings are interconnected (for example, have a common basement), and whether the buildings 
share necessary systems or services (for example, hot water or heating from a central plant).  The 
Company’s right to provide more than one service connection under one of the conditions stated 
on Leaf 27 may override one or more of these factors. 
 
c) No.  As to what parameters could be used to perform a cost benefit analysis, the Company 
installs facilities to meet its service obligations.  Electric service is supplied to each building or 
premises through a single service line, except where, for reasons of Company economy, 
conditions on the Company's distribution system, improvement of service conditions, or 
magnitude of the Customer's load, the Company elects to install more than one service line.  In 
addition, installing a single service in lieu of multiple service lines should also result in lower 
ongoing maintenance costs.  See also response to DPS29-433 (e)-(h). 
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