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I. INTRODUCTION 

These initial comments are submitted on behalf of Consolidated Edison Solutions, Inc. 

(“CES”) in response to the Commission’s Notice Soliciting Comments on Revisions to the 

Uniform Business Practices, issued in these proceedings on March 19, 2008. 

 

II.  PRELIMINARY STATEMENT 

    CES supports consumer protections and believes that it would be helpful to codify within 

the Uniform Business Practices (“UBP”) standards for marketing by ESCOs and third party 

contractors acting on their behalf to ensure that residential customers are provided with 

appropriate consumer protections.  In addition, CES also supports modification of the UBP to 

expand the remedies available to Staff and the Commission when violations occur.  

 

III. RESPONSE TO QUESTIONS PRESENTED IN THE NOTICE 

CES supports the efforts by the Commission to ensure that consumers receive accurate 

and timely information so that they can exercise their free choice in an informed and accurate 
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manner.  CES was actively involved in the development of the Voluntary Code of Marketing 

Standards (“Marketing Standards”) that form the basis of the current Staff proposal to ensure that 

the customers have access to and properly understand the value added products and services 

available in the competitive markets.  Accordingly, CES supports incorporation of those 

Marketing Standards into the UBP and offers the following comments on the questions posed in 

the March 19, 2008 Notice. 

 

1. Should the ESCOs be subject to the utility assessments provided by PSL §18-a? 

No, it would be inappropriate to subject ESCOs to the PSL § 18-a assessment fees.  

Currently those fees are applied to public utilities and collected from all customers in rates 

approved by the Commission in individual utility rate cases.   Expanding the assessment fees to 

ESCOs would cause retail access customers to pay twice for these fees, once to the utility in their 

existing Commission approved delivery tariff and again in the competitive charges for ESCO 

commodity service.  This result would neither be just nor reasonable. 

   

2. Should the customer of record be the only person qualified to enroll the residential 

account with an ESCO? 

 Under current agency and commercial law, the customer of record and any other 

individual with actual or apparent authority to act on the customer’s can authorize the enrollment 

of a residential account with an ESCO.  This approach provides adequate consumer protections 

as it places responsibility on the ESCOs in the event of a challenge to demonstrate that the 

authorizing individual had the requisite authority to act on behalf of the customer of record.  
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There is no rational basis to apply a different standard for energy purchases by residential 

customers. 

 

3. Should early termination fees for residential customers be limited to: (a) a flat amount 

(e.g. $200); (b) an amount based upon a set fee per month multiplied by the number of 

months remaining on the contract (e.g. $8 x 20 months = $160); or (c) some other 

variation? 

 CES believes that an ESCO should be able to establish fees that adequately protect them 

from economic harm in the event of a breach of contract and, as long as those fees are clearly 

communicated to the customer, there is no rational basis to administratively limit such fees.  

Furthermore, if an administrative limit reduces an ESCO’s recourse to less than the ESCO’s 

actual exposure, it is likely to reduce the types of products and services the ESCO offers.  

 

4. Should there be a grace period for the application of early termination fees to 

residential customers, and if so, what is the appropriate length of time for the grace 

period? 

 There is no need to impose an additional grace period before applying "early termination 

fees" to residential customers.  Such a restrictive condition would unreasonably limit the ability 

of an ESCO to contractually protect itself from financial harm in the event that a customer 

terminates a contract.   

 Under the proposed language in UBP § 5.B.3., a customer would have until 30 days 

AFTER receipt of their first bill for commodity service before a termination fee would become 

binding.  Because an ESCO’s financial exposure to a customer’s breach of a fixed priced 

contract begins when the contract is executed, this proposal needlessly exposes ESCOs to supply 
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risks associated with market price movements from the date the contract was executed until the 

commodity supply begins, PLUS an additional period in excess of two months.  This would 

impose significant financial risk to ESCOs offering fixed priced or hedged products, with the 

ESCO being exposed to the risk of market price movements from the point of contract execution 

until more than two months AFTER the contracted supply begins.  Such a provision would 

inappropriately restrict the ESCO's legal right to protect itself from damages associated with a 

customer's unauthorized termination of a contract. 

 

5. Is the number of Customers served by an ESCO proprietary trade secret information, 

under the standards set forth in the State Freedom of Information Law? 

Yes.   

 

6. Should the UBP provisions with respect to Marketing Standards be applicable to small 

commercial customers?  If so, how should small commercial customers be defined? 

The specific standards presented in the new proposed Section 10 to the UBP should be 

limited to residential customers as currently proposed by Staff and should not made applicable to 

small commercial customers.  

   

7.        Should ESCOs that include early termination fees in residential sales agreements be         

required to obtain a "wet" signature on the sales agreement?

A “wet” signature requirement will limit existing sales channels and will not provide 

additional protection to customers.  Instead, it would limit the ability of consumers to change 
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suppliers on the telephone or through other electronic means and would likely reduce the number 

of ESCOs offering residential customers energy options. 

 

8. How often do ESCOs enforce early termination fees for residential contracts?  If available, 

the Commission seeks this information on an annual basis separated by contract types, e.g. 

fixed and variable price contracts 

CES is willing to share this information with the Commission and Staff on a confidential 

basis but considers the structure of its termination fees and its practices for enforcing them as 

proprietary.   

 

9. How should the term "plain language" as used in Section 2.B1.b of the UBP be 
defined? 

 
The term “plain language” has previously been defined in Section 5-702 of the General 

Obligations Law and the continued use of this well-established definition is reasonable and does 

not require any further modification at this point. 

 

10. Are there additional modifications to the UBP that should be considered? 
 
 Yes, in addition to the above comments on the specific questions in the March 19, 2008 

Notice, there are three areas of the proposed UBP that CES believes should be modified:  

 
A. Section 6.b.i 
 
CES believes the phrase “any Commission approved retail program” in Section 6.b.i 

should be replaced with “a specific Commission approved retail access program or programs” to 

clarify that the Commission and DPS have the ability to suspend an ESCO from specific retail 
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access program elements and thereby differentiate it from section 6.b.vi which effectively 

suspends the ESCO from all programs by revoking their eligibility. 

 
B. Section 10.C.a.iii 

 
 CES recommends replacing the phrase “does not resemble the name or logo of a 

distribution utility” with “uses the ESCO’s official logo.”  As discussed at the technical 

conference, both Staff and the utilities have copies of each ESCO’s logo and if there are 

concerns, such concerns should be addressed with the ESCO before the marketing campaigns 

begin. 

 
C. Section 10.C.b  
 
CES recommends deleting the phrase “or affiliated with” as CES and other existing 

ESCOs that are corporate affiliates of distributions utilities could, under the proposed language, 

be required to misrepresent themselves to customers. 

 

IV. CONCLUSION 

 CES appreciates the opportunity to address the important issues raised in this proceeding 

and respectfully requests that the Commission adopt policies consistent with the comments 

presented herein. 

Respectfully Submitted, 

/s/ Stephen B. Wemple 
Vice President, Regulatory Affairs 
Consolidated Edison Competitive Shared Services  
for Consolidated Edison Solutions, Inc. 

 
Dated: April 18, 2008  
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